Iarna … pe ulita, in casa, in curte. Cum ne imprietenim cu ea?
Fiecare anotimp are sarmul lui si aduce in viata noastra ceva aparte, ceva unic in senzatii, culori, asteptari, dorinte. A trai preplinul vietii inseamna sa ne primenim permanent sufletul, trupul, casa si gradina pentru a avea disponibilitatea sa primim darurile naturii. Savurarea si constientizarea fiecarui anotimp ne arata cat de prezenti suntem in propria noastra viata.
Beneficiile pe care le avem atunci cand locuim la casa sunt binecunoscute dar ce ne facem IARNA cand nu mai putem petrece atat de mult timp in natura, in curte si trebuie sa stam “inchisi” in casa?
Tuturor ne place zapada de Craciun dar dupa aceea dorim ca iarna sa dispara din viata noastra. Din pacate, iarna face cum vrea ea, nu cum vrem noi si de multe ori pare extrem de lunga. Apar viroze si raceli, destul de greu de dus si, dincolo de cateva sesiuni de ski sau patinaj, pare ca iarna este un impediment in viata noastra. Zapada este frumoasa dar cand ea nu este ci apar noroaie, mazga si un peisaj deprimant, atunci chiar ca ne-am putea lipsi de iarna cu usurinta.
Dar la ce este buna iarna si ce putem face noi ca sa o acceptam si, de ce nu, chiar sa ne bucuram pe tot parcursul ei?
Iarna are rostul si rolul ei. Este evident ca este un anotimp care ne indeamna sa ne intoarcem spre interior si sa micsoram activitatea din exterior. Noi credem ca animalele sunt cel mai bun exemplu despre cum sa ne pregatim de iarna si cum sa facem in asa fel incat sa nu fie o povara. Animalele se pregatesc in toate celelalte trei anotimpuri pentru iarna. Pare ca toata viata lor se petrece in a pregati permanent inevitabila sosire a iernii iar scopul vietii lor este sa ii supravietuiasca iernii. Ele iau foarte in serios acest sezon cu care nu este de gluma. Isi fac provizii, isi pregatesc scorburi si isi asigura resurse trupesti pentru a trece peste iarna.
Chiar daca in epoca moderna a scazut preocuparea pentru bunastarea fizica totusi infruntarea iernii ramane o preocupare importanta mai ales din punct de vedere spiritual si psihic. Iata mai jos cateva sugestii pentru a depasi iarna cu bine:
- In primul rand asigurati-va ca instalatiile de incalzire sunt functionale si exista putine sanse sa aveti surprize neplacute si sa ramaneti in frig
- Faceti exces de “colturi” placute de lectura, de joaca, de vizionat filme, aceste colturi “de hibernat”, unde poate mai rataciti cate o paturica, sunt esentiale, caci pana la urma mesajul cel mai important al iernii acesta este: sa stam, sa hibernam, sa nu facem mai mult decat simtim ca putem duce
- Puteti decora curtea astfel incat peisajul sa fie mai optimist si, pe langa decoratiunile de Craciun, ce poate fi mai decorativ decat o casuta pentru pasari sau un culcus din bete pentru vizitatorii inopinati patrupezi
- Suplimentele de vitamine C si D3 sunt absolut necesare pentru a compensa lipsa de expunere la soare si pentru a creste imunitate
Daca doriti sa aprofundati cum sa va impacati cu iarna, va recomandam o carte: Iernile Sufletului de Katherine May. Cu siguranta memoriile autoarei va vor da cateva idei sau macar va vor arata perspective neasteptate ale iernii care va vor aduce un zambet pe chip.
Noua nu ne mai ramanae decat sa va dorim sa treceti iarna cu bine si cu mai multa intelepciune de la an la an!